Hör Annika Grundström från Ammarnäs om vad skogsägarna vill att protesterna ska leda till Foto: SVT

Skogsägare till Stockholm – lämnar upprop till Näringsdepartementet

Uppdaterad
Publicerad

Idag åker en delegation med fjällnära skogsägare från Västerbotten till Stockholm för att lämna ett upprop till Näringsdepartementet. Bakgrunden är den rättstvist som pågår mellan skogsägare och Skogsstyrelsen som gäller rätten till ersättning, när skogsägarna nekats tillstånd till avverkning. 

Det var i mitten av januari som Mark- och miljödomstolen i Umeå slog fast att staten ska betala drygt 18 miljoner till flera markägare som inte fått ersättning efter ha nekats tillstånd att avverka fjällnära skog. Men staten överklagade domen.

Nu vill alltså en grupp med fjällnära skogsägare uppmärksamma beslutsfattare på att äganderätten inte ska urholkas och vill att man ska ha rätt till ersättning när samhället gör intrång.

– Nu pågår ju juridiska processer i den här frågan och vi har accepterat det. Men vi vill ändå göra vår röst hörd, säger Anders Pettersson som är talesperson för Västerbottens Allmänningsförbund.

Delegationen kommer att lämna över en skrivelse till landsbygsministerns statssekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.