Foto: SVT

Skogsavverkning får bybor att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun har drivit igenom en avverkning på cirka 50 hektar skog i byarna runt omkring flygplatsen. Nästan all skog måste bort för att uppfylla säkerheten vid flygningarna till och från Lycksele. Och det har väckt heta känslor bland de boende i området.

Vi åker mot flygplatsen i Lycksele och mitt emot skogskyrkogården är det sedan en tid tillbaks ett enda stort kalhygge. Skogsmaskinen håller som bäst på att lasta virket och köra det till virkesupplägget. Det är cirka 80 markägare som berörs av avverkningen.

”Gräsligt”

Lars Nilsson bor närmaste granne med flygplatsen.

– Skogen får inte vara för hög för att det ska vara säkert för flygplanen. Men berget som syns där borta är mycket högre än skogen som höggs ner och då undrar man vad det var för vits att hugga ner skogen, säger Lars Nilsson och pekar mot avverkningen.

Sonja Mårdner bor i Hedlunda och hon har en vacker tallskog alldeles inpå knuten som också är hotad.

– Ja, det syns för gräsligt när man kör vägen ut mot flygplatsen där de har kalavverkat. Jag förstår inte vitsen med det hela, säger hon.

Infekterad debatt

Enligt politikerna och tjänstemännen vid Lycksele kommun måste avverkningen genomföras för att säkerhetskraven ska gå uppfylla vid Lycksele flygplats.  

– Jag kan förstå att debatten har blivit infekterad och att många berörs av det här. Men jag tror att man misstolkar vad det egentligen handlar om. Vi har en flygplats och det är krav på den vad det gäller flyghinder och i min värld är då valet inte så stort, säger Bengt Svensson som är teknisk chef vid Lycksele kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.