Bilder från branden i Tväråbäck tidigare under måndagen. Foto: Rolf Fredriksson / SVT

Skogsbrand på Galtön i Nordmaling: ”Branden är under kontroll ”

Uppdaterad
Publicerad

Ett område stort som en fotbollsplan brinner just nu på Galtön i Nordmalings kommun. Räddningstjänsten larmades till platsen med fyra enheter och kunde under eftermiddagen få kontroll över branden.

Vid lunchtid under måndagen kom flera larm om röklukt ute på Galtön i Nordmalings kommun. Två timmar senare larmades räddningstjänsten till skogsbrand i terräng i samma område.

– Vi håller på att jobba för fullt, det är väl ett område stort som en fotbollsplan som brinner, säger räddningsledare Lasse Kinnunen.

Foto: SVT

Fyra fordon med tio man larmades till platsen för att släcka branden. Fem till tio privatpersoner hade påbörjat släckningsarbetet innan räddningstjänsten anlände till platsen som ligger nära gränsen till Västernorrland.

– Vi har lågor här omkring så branden är ännu inte under kontroll och det finns spridningsrisk eftersom det är så torrt i marken här runt omkring, säger Lasse Kinnunen och fortsätter.

– Här blir vi nog flera timmar till.

Under eftermiddagen kunde räddningstjänsten få kontroll över branden.

– Vi har slang runt hela branden och det vi håller på med nu är att vi släcker fem meter in för att sedan kunna lämna över till markägare, säger Lasse Kinnunen under eftermiddagen.

Risk för skogsbrand i länet

Enligt SMHI råder det risk för skogsbrand i Västerbottens läns inland och kustland. Tidigare under måndagen brann det även i Tväråbäck. Där lyckades privatpersoner göra en stor del av släckningsarbetet och hindra branden från att sprida sig ytterligare.

Men trots värmen och flera småbränder väntar länets räddningstjänster med att inför eldningsförbud. I nuläget håller de dock läget under uppsikt och har idag haft stormöte tillsammans med räddningstjänsten i Norrbotten.

– Vi har beslutat att inte införa eldningsförbud, men vi kommer ha fler möte senare i veckan, säger Conny Sandström, räddningschef i beredskap för Västerbottens inlandskommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.