Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skogsbrand på Svallberget väster om Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det brann kraftigt i ett skogsområde på Svallberget mellan Umeå och Vännäs under förmiddagen. Flera enheter kämpade mot elden och en helikopter fanns i luften för att vattenbomba. Efter flera timmars kamp var branden under kontroll.

Halv tio kom larmet om en skogbrand på Svallberget. Nio enheter från räddningstjänsten ryckte ut och en helikopter från Sundsvall var på plats och vattenbombade.

– Det är en fullt utvecklad brand, sa då Sebastian Venitez på SOS Alarm.

Starka vindar försvårade släckningsarbetet.

– Branden sprider sig i vinden. Det är svårt och problem att få dit vatten, sa Conny Qwarforth, inre befäl på räddningstjänsten.

Hur gör ni då för att släcka?

– Vi har dragit slang så långt vi kan. Sedan jobbar vi med ankfötter (krattor), vi slår på branden. Men det har dålig effekt. Dessutom är det besvärlig terräng, stenigt och svårt att ta sig fram. Det brinner mitt uppe på berget.

Inga byggnader i brandområdet

Finns det byggnader eller personer i närheten?

– Nej, vad vi vet är det inga människor på plats i det brinnande området. Den som ringde in var två kilometer bort och såg det hela med kikare. Det ska inte finnas någon bebyggelse i närheten heller, säger Qwarforth.

Branden under kontroll

Vid halv tre-tiden på eftermiddagen kunde helikoptern lämna platsen och man bedömde att branden var under kontroll.

– Vi har börjat avveckla lite smått, men kommer ha fyra personer kvar till 22-tiden ikväll. Inatt blir det hög luftfuktighet så det ska inte vara några problem, säger Conny Qwarforth, som kommer återvända med styrkor under morgondagen för att kolla till området.

Vad som kan ha orsakat branden är oklart.

– Det kan ha med grillning att göra men det är spekulationer.

Det brinner i skogen i närheten av Svallberget, mellan Umeå och Vännäs. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.