Det brinner i ett skogsområde utanför Fredrika, i Åsele kommun. Foto: Google earth/SVT

Skogsbrand utanför Fredrika i Åsele

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen larmades räddningstjänsten om skogsbrand i närheten av Tallsjö utanför Fredrika i Västerbotten. Flera inringare hade hört av sig om att de sett grå rök.

Larmet kom vid 13.18 på fredagseftermiddagen om skogsbrand i Tallsjö utanför Fredrika i Åsele kommun.

– Det råder ingen tvivel om att det brinner, sedan var det brinner vet vi ännu inte, säger Conny Sandström på räddningstjänsten i Åsele.

Flera personer har ringt in med uppgifter om att de sett grå rök och räddningstjänsten kraftsamlar nu för att hitta skogsbranden.

– Vi håller på att samla ihop en styrka härifrån Åsele som kan hjälpa de i Fredrika att hitta branden, säger Sandström.

Branden hittad

Vid 14-tiden har räddningstjänsten hittat branden.

– Det är ungefär 50 gånger 50 meter som brinner just nu, vi har två enheter från Fredrika på plats och fyra enheter från Åsele på väg, säger Conny Sandström.

Strax efter 15-tiden på eftermiddagen var branden under kontroll och räddningstjänsten ska nu vattna av området och lämna över till markägare för eftersläckning.

Bil i brand

Strax innan tre larmades räddningstjänsten i Åsele till en parkering längsmed väg 92, en bit från skogsbranden.

– Det är en bil som är helt övertänd och står på en parkeringsficka, mer vet jag inte, säger Conny Sandström.

Ingen ambulans har larmats till platsen och ingen ska ha kommit till skada.

Räddningstjänsten spärrade av vägen i riktning mot Åsele under släckningsarbetet. Fordonet hade fattat eld under färd men föraren lyckade köra bilen till en parkering där den sedan antände.

– Bilen blev totalt förstörd och det blev en liten spridning i terrängen och vi ska vattna på en gång till så att det inte tar fart, säger Conny Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.