Näst år kan skolklasserna för mellan- och högstadiet bli större. Foto: TT.

Sparkrav kan leda till större skolklasser i Umeå

Publicerad

För- och grundskolan i Umeå måste spara motsvarande 28 miljoner kronor under 2019, något som kan påverka klassernas storlek.

Antalet barn i för- och grundskola i Umeå ökar kraftigt och nämnden har fått ett tillskott på 80 miljoner kronor från fullmäktige till nästa år, men det räcker inte till. Ser man till ökade kostnader för löneökningar och volymökning av elever, så saknas 28 miljoner kronor.

– Jag är glad över tillskottet, men eftersom vi har fler barn så är behovet tyvärr ännu större, säger Moa Brydsten (S) som är ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Kan bli extra klasskamrat

Exakt hur besparingarna kommer att slå är inte klart, men för- och grundskolenämnden vill freda elevhälsan och resursklasser. Dessutom vill man se till att personaltätheten i lågstadiet är densamma. Däremot kan det bli fråga om större klasser i mellan- och högstadiet.

Moa Brydsten, ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå. Foto: SVT

– Jag hoppas verkligen att det inte ska märkas så mycket för elever och vårdnadshavare, men det kan bli så att man få en extra klasskamrat nästa år, säger Moa Brydsten.

Tufft arbete

Brydsten konstaterar att 28 miljoner kronor kanske inte är så mycket i en sammanlagd budget på 1,8 miljarder, men att varenda krona behövs i en så personaltät verksamhet som skolan.

– Det har varit ett tufft arbete, men vi har de ramar vi har, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.