Foto: SVT.

Skolföretaget om bristerna: ”Inte alls bra”

Publicerad

Skolföretaget Thorengruppen riskerar vite på 2,7 miljoner kronor. Umeåföretagets vd kommenterar nu Skolinspektionens larm om brister på skolorna.

– Vi tar kritiken på största allvar, säger Raja Thorén.

11 av företagets 21 skolor har fått föreläggande. Skolinspektionen menar att bristerna som finns äventyrar elevernas rätt till god utbildning. Yrkesgymnasiet i Huddinge får särskild skarp kritik. Där förekommer bland annat kränkande behandling, enligt Skolinspektionen.

”Har inte lyckats fixa det”

Thorengruppens förvaltningsberättelse inleds med att konstatera att gymnasieskolorna återigen tagit stora steg mot ännu högre kvalitet. I ett pressmeddelande lyfter Thorengruppen, som driver skolorna, fram att det är första gången på 16 år som företaget fått ett vitesföreläggande av Skolinspektionen. Men de har varit medvetna om att det funnits brister.

– Jag är jättebesviken över att vi ännu inte har lyckats rätta till de här bristerna. För även om de här problemen bara rör ett fåtal av våra skolor så har vi vetat om dem men inte lyckats fixa det. Det är inte alls bra. Nu tar vi ytterligare krafttag att omgående åtgärda de punkter som Skolinspektionen har kritiserat oss för och jag kommer personligen se till att vi löser det, oavsett vilka resurser vi måste lägga till, säger Raja Thorén.

Jobbar för att åtgärda

Om Thorengruppen inte rättar till bristerna kan företaget tvingas betala vite på sammanlagt 2,7 miljoner kronor. Två miljoner kronor för bristerna på central nivå och 700 000 kronor för bristerna vid Yrkesgymnasiet i Huddinge. Senast 2 maj nästa år ska de åtgärder som måste vidtas redovisas för Skolinspektionen.

Thorengruppen har bland annat startat ett arbete för att kvalitetssäkra skolornas elevhälsa genom att tillsätta en verksamhetschef.

– Det finns absolut saker som vi haft för dålig koll på. Det vi inte varit duktiga på är att se till att det sett likadant ut på alla skolor. Men jag tycker det är många områden vi blivit bättre på. Vi har omorganiserat och har fler affärsområdeschefer och är ute på skolorna mer. Vi kommer åtgärda bristerna, säger Raja Thoren till SVT Nyheter Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.