Skolledare lämnar Dorotea – ”Tur om någon stannar tre år”

Publicerad

Dorotea kommun har i åratals haft problem med att rektorer och skolledare inte stannar. Under de senaste sju åren har sex skolledare lämnat.
– Har vi tur så stannar någon i tre år, säger Carina Skoglund som företräder Lärarnas riksförbund i Dorotea.

När det för ett par veckor sedan stod klart att de senast tillsatta ledarna också väljer att lämna bestämde ledningen sig för att gå till botten med problemen för att hitta en mera hållbar situation för skolan.

– Det lutar mot att vi måste gå från 3,5 tjänster till 4 för att få det här att fungera säger Olli Joenväärä som är kommunchef.

Han berättar att man nu inlett ett samtal med lärarna om situationen som hittills utmynnat i sju förslag på lösningar.

– Jag tror ändå att vi måste hitta en mer långsiktig lösning och därför kommer vi tills vidare tillsätta en tillförordnad biträdande rektor tills vi hittar strukturen för framtiden, säger Olli Joenväärä, som konstaterar att det är ett mönster att ledare lämnar jobben i skolledningen, ett mönster som behöver brytas.

Kommunen är i ett ekonomiskt tufft läge. Var pengarna till ytterligare en halvtid ska tas är inte klart ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer