Foto: SVT

Skolrenovering avbryts – blev för dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele kommun avbryter den planerade sista etappen i ombyggnationen av Vindelälvsskolan. Den huvudsakliga anledningen är att det saknas pengar för att slutföra projektet.

Den sista etappen, etapp tre, på Vindelälvsskolan i Sorsele gäller de lokaler som används av årskurs 7-9. Enligt kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) upptäckte man för två veckor sedan att kostnaderna börjat skena iväg.

– Då började vi se att det nog inte håller. Det var med i investeringsbudgeten för 2018 men det blev sådana fördyringar i etapp 2 men också att bidraget uteblev, säger Öjeryd och syftar på statsbidraget från Boverket.

Drabbar elever och lärare

Statsbidraget hade inneburit ett tillskott på 4,9 miljoner kronor och med fördyringarna blev det istället ett underskott på 9 miljoner kronor.

Därför blir beslutet nu att man skjuter upp ombyggnationen till nästa års investeringsbudget. Kommunen har också ambitionen och förhoppningen att slutföra projektet. Samtidigt tycker Öjeryd att förseningen blir ett hårt slag för både elever och lärare på skolan.

– Jag tycker att det är synd för både elever och lärare som förväntat sig en arbetsmiljöförbättring.

Innan beslutet om att avbryta ombyggnationen fattades var det planerat att etapp tre skulle vara klar i slutet av 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.