Strulet med skolskjuts i Umeå fortsätter, hör hur Åsas son påverkas av förseningarna i klippet ovan. Foto: SVT

Sonen har autism – försenad taxi rubbar rutinerna

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med skolskjutsarna i Umeå fortsätter. Åsa Andersson har en son med autism och för honom kan hela skoldagen vara förstörd om taxin kommer försent.

Åsas son Anton är 15 år och har autism och behöver rutiner för att fungera. Kommer skolskjutsen för sent, vilken den enligt Åsa gjort alla skoldagar utom två i januari, då kan det bli svårt att få med sig Anton till skolan.

Missande upphämtningar och otrevliga chaufförer

Under stora delar av hösten har det varit problem med skolskjutsarna i Umeåområdet. Umeå kommuns skolskjutshandläggare berättar om förseningar, missade upphämtningar, taxibilar på fel plats, otrevliga chaufförer och chaufförer som kör för fort. Umeå kommun har delat ut viten till taxibolagen och gett bolagen en månad att skärpa till sig.

– Bilarna ska komma i tid. Det ska vara rena, snygga och miljövänliga bilar. Dom ska veta att det är elever dom kör. Sen finns en hel kravspecifikation i avtalet med taxibolaget, säger Kjell Högström, nämndsekreterare för utbildningsnämnden vid Umeå kommun.

Åsa väntar fortfarande på svar

I januari skrev Åsa Andersson ett mejl till Taxi Kurirs platschef Karl-Olof Jonsson, med en rad frågor hon gärna vill ha svar på. I skrivande stund har hon inte fått svar.

SVT Nyheter Västerbotten har de senaste dagarna sökt ansvariga på Taxi kurir men ingen har gjort sig anträffbar. I slutet av februari ska Umeå kommun med hjälp av skolorna utvärdera om taxibolagen bättrat sig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.