. Foto: TT

Jagade ungdomar och sköt med pistol – döms till fängelse

Ungdomarna träffades på industriområdet i Nordmaling. Då kom den äldre mannen och började skjuta. Nu döms han till fängelse i tio månader.

Händelsen inträffade den 6 november på Åsgatan i Nordmaling och ledde till ett stort polispådrag.

Den äldre mannen sköt först två skott upp i luften, sedan riktade han vapnet mot ungdomarna och bilarna och avlossade ytterligare skott, enligt ungdomarnas berättelse.

LÄS MER: Ungdomar jagades av pistolman – sköt flera skott

– Det kom eld ur mynningen. De skrek ”ducka” till varandra i bilen och tog skydd mot golvet, har en anhörig berättat tidigare för vk.se.

Fick total panik och flydde

Ungdomarna fick total panik och flydde från platsen. De förstod inte vem som sköt mot dem eller varför. En ungdom ringde sin pappa, en annan till polisen. Flera av ungdomarna har fått psykiska problem efter händelsen med besök hos psykologer och sömntabletter för att kunna sova.

– Ungdomarna hade kunnat vara döda nu, sa den anhöriga till tidningen.

Den äldre mannen nekar själv till brott. I polisförhör säger han att han misstänkte ett inbrott på området. Han ville prata med ungdomarna för att höra om de sett något. Enligt honom hade han själv inget vapen med sig överhuvudtaget.

Greps av insatsstyrkan

Mannen greps senare samma kväll av insatsstyrkan och misstänktes inledningsvis för mordförsök.

Umeå tingsrätt går till viss del på ungdomarnas berättelse. Men enligt tingsrätten är det inte ställt utom rimligt tvivel att mannen faktiskt lossade skotten mot ungdomarna, efter de två första som gick rakt upp i luften.

LÄS MER: Äldre man hotade ungdomar med vapen

Mannen döms för grovt olaga hot och vapenbrott till tio månaders fängelse. Han ska också betala ett skadestånd på drygt 11.000 kronor till fyra av ungdomarna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer