Lavinen löste ut på Gubbsjöklumpen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skoterförare oskadd efter lavin

En lavin har utlöst i Borgafjäll i Dorotea kommun i södra Lappland. Lavinen utlöstes av två skoterförare, en av förarna hamnade under snön men kunde ganska snabbt grävas fram av personer på plats.

Den ena föraren drogs med i lavinen och har fått grävas fram av personer på plats. Personen är numera uppgrävd men det är oklart hur allvarligt skadad denne är.

– Nu hoppas vi att ambulanshelikoptern kan landa så pass nära att personen kan lastas. Annars har vi fjällräddare på väg, säger Börje Öhman, polisens presstalesperson.

Ingen mer saknas i nuläget. Lavinen beskrivs som stor och uppskattas till 300 meter bred. Även ambulans är på väg till platsen och åker från Vilhelmina.

Enligt polisen har den person som hamnat under snön kunnat grävas fram. Skadeläge är okänt men en ambulanshelikopter är framme på platsen.

Uppdaterad 12.10

Mannen som är i 25–års ålderns är inte enligt läkaren behov av vård. Ambulanshelikoptern kom fram till platsen och kunde undersöka mannen på plats.

– Enligt personer på plats är lavin uppskattningsvis 300 meter bred, det är stort för att vara i Sverige. Det måste ha varit en väldigt traumatisk upplevelse för skoterförarna, säger Börje Öhman, polisens presstalesman

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer