Arkivbild. På Infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus måste undersköterskorna utföra det noggranna utstädet, vilket tar flera timmar från den tid som annars hade lagts på patienterna. Foto: SVT

Undersköterskorna måste utföra städarbete – patienttiden blir lidande

Att vårdpersonal i många fall har en stressig tillvaro är ingen nyhet. Men nu känner sig en majoritet av undersköterskorna på Infektionskliniken på NUS i Umeå extra stressade då deras städare inte ersatts av någon sommarvikarie – och de själva får utföra den noggranna städningen på avdelningen.

– Städningen kan ta upp till en och en halv timme, tid som man annars hade lagt på att vara med patienterna, säger undersköterskan Rabiha Al-Mulla på Infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus.

För några år sedan anställde man en person vid avdelningen som arbetar med vårdnära service. I dennes uppgift ingår det bland annat att göra de noggranna utstäden som krävs efter att en patient flyttat ut från ett rum på Infektionskliniken. Att städa ett sådant rum beräknas ta i snitt 40 minuter.

”Det finns ingen tid till patienterna”

Men när servicepersonen skulle gå på semester hade man ingen som ersatte honom och nu får därför undersköterskorna på avdelningen sköta dessa utstäd.

– Man känner sig stressad. Tiden det tar att städa hade man egentligen velat lägga på att sitta hos patienterna. Nu finns det ingen tid att sitta och prata med en patient. Det är bara in, ta prover, servera dem och sedan ut, säger undersköterskan Rahiba Al-Mulla.

LÄS MER: Städning tar tid från vården

Tycker att det är olyckligt

Enligt Jill Söderberg, tillförordnad avdelningschef på kliniken, hade man en som skulle ersätta den ordinarie servicepersonen. Men sommarvikarien tog i stället ett annat erbjudande och då fann man aldrig någon annan ersättare.

– Det ingår sedan flera år tillbaka i undersköterskornas arbetsbeskrivning att de ska göra utstäden, men sedan har vi haft den här personen som jobbat med vårdnära service och det underlättar något oerhört, hans arbete är ovärderligt, säger Jill Söderlund och fortsätter:

– Men om man inte hittar någon ersättare så blir det så här och det är olyckligt. Det är extra stressigt nu på sommaren och då vill man kunna ha rätt kompetens på rätt plats.

LÄS MER: Vårdpersonalen på NUS ska avlastas

Hoppas på ändring inför kommande somrar

Både Jill Söderberg och Rabiha Al-Mulla säger att det här inte påverkar patientsäkerheten, men Rabiha Al-Mulla trycker på att hon till nästa sommar hoppas att det finns någon ersättare när servicepersonalen går på semester så att undersköterskorna får mer tid till patienterna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer