Arkiv. Peter Olofsson (S), landstingsråd. Foto: SVT

Skarp kritik mot landstingets miljardinvesteringar i fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets revisorer riktar skarp kritk mot landstingets styrelse över att man inte har haft en tillräcklig beredning och kontroll över fastighetsinvesteringarna för cirka 3,7 miljarder kronor under perioden 2017-2020. Landstinget kritiseras även för att de inte har tillräcklig kontroll till på ersättningarna till de förtroendevalda.

Landstingsstyrelsen hade sitt sammanträde under tisdagen och då diskuterrades revisorernas kritik.

– Vi delar deras uppfattning och medger att vi hade kunnat jobba mer med processen kring fastigheterna men det är ett mycket komplicerat område. Vi har haft många sjuka hus och dyra saneringar som varit svåra att förutse och det kan vara en av orsakerna till att vi inte kunnat förbereda investeringarna tillräckligt, säger Peter Olofsson (S) som är ordförande i landstingsstyrelsen.

Stora lån

Tidigare har Västerbottens läns landsting haft mindre investeringar i fastigheter, då med eget kapital, men nu har man ett fastighetsbestånd där det måste till stora lån för att klara uppdraget.

– Då är det viktigt att man har en beslutsprocess som är förankrad och bra. Jag är inte oroad över revisorernas kritik utan vi tar till oss av den och  ser den som ett bra underlag för att gå vidare, säger Peter Olofsson.

Slår ner på ersättningarna

Landstingets revisorer slår även ner på att landstingsstyrelsen inte har tillräcklig styrning och kontroll över de förtroendevaldas ersättningar.

Därför föreslår revisorerna att flera stickprov ska göras för att kontrollera att utbetalda ersättningar för förlorad arbetsinkomst stämmer med de avdrag som görs hos arbetsgivare och att de förtroendevalda ska lämna intyg från arbetsgivare inför varje utbetalning av förlorad arbetsinkomst.

– Också här tar vi givetvis till oss av revisorernas kritik och ska genomföra fler stickprovskontroller men vi har redan idag ett gediget kontrollsystem och sen är det upp till varje ledamots ansvar att se till att lämna rätt uppgifter, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Vill inte se intyg

Han tror inte det blir aktuellt med papper och intyg från alla arbetsgivare vid alla sammanträden.

– Ska vi jobba med papper och intyg då blir det för mycket administration och höga kostnader utan vi får vänta med den kontrollåtgärden tills det går att lösa digitalt istället, säger Peter Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.