Musikläraren och musikproducenten Gösta Forsman. Foto: Privat

Skrev låt om psykisk ohälsa: ”Folk är rädda att prata om det”

Publicerad

Under de senaste åren har flera ungdomar i Storuman tagit sina liv. Gösta Forsman skakades av händelserna och skrev en låt om psykisk ohälsa.
– Ämnet är så tabubelagt och jag hoppas att folk ska våga prata när de hört min låt, säger Forsman.

Under en period var det många som tog livet av sig i Storuman. Det blev väldigt påtagligt för musikläraren och musikproducenten Gösta Forsman då många i hans närhet gick bort.

– En av ungdomarna som tog sitt liv träffade jag kvällen innan och personen var glad och uppspelt. Det kan vara svårt att märka när någon mår dåligt.

Fått stor respons: ”Känns in i hjärteroten”

Med låten ”Nu har orken tagit slut” vill Gösta nå ut med kunskap om psykisk ohälsa, det var Västerbottens-kuriren först att rapportera om.

– Folk från när och fjärran har hört av sig. Jag får respons dagligen av människor på byn som jag inte känner.

Låten släpptes för drygt en månad sedan och har spelats flera gånger i lokalradion och sociala medier. Nu jobbar han med en engelsk version för att nå ut till fler.

– Många som mår dåligt har berättat att låten ger tröst och hjälp. När de känner såhär brukar de ta fram låten och lyssna. När jag hör det känns det ända in i hjärteroten, avslutar Gösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer