Foto: Marit A Israelsson

Räddningstjänsten om isarna: ”Med rätt utrustning klarar man olyckan”

Publicerad

Förra helgen började naturisarna lägga sig vilket lockade ut ovanligt många. Men det var också flera skridskoåkare som gick igenom isen på olika platser i Skellefteå kommun.

– Jag vill verkligen att folk ska ge sig ut, men de ska ha grundläggande säkerhetsutrustning med sig, poängterar Anders Lindberg som jobbar vid räddningstjänsten och själv åker långfärdsskridskor.

Dessutom tycker Anders Lindberg att det är viktigt att testa och träna lite med utrustningen. Själv har han gjort det som en lek med sina fyra barn.

– Man kan skjuta prick med kastlina eller se hur långt man tar sig med isdubbarna till exempel. Jag ser alldeles för många som är ute helt utan säkerhetsutrustning, säger han.

Rätt utrustning A och O

Anders Lindberg jämför säkerhetstänket med att köra bil, och konstaterar att om bara utrustningen finns så behöver det inte ens vara så dramatiskt att gå igenom isen. Inom Friluftsfrämjandet har föreningen etablerat begreppet KUS som står för kunskap, utrustning och sällskap.

I videon berättar Anders Lindberg vad du som vill färdas på is behöver, och om sin egen erfarenhet av att gå igenom isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.