Temabild Foto: Pontus Lundahl/TT

Skyddsombud lyfter skarp kritik mot äldreomsorgen i Bjurholm

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse från fackförbundet Kommunals huvudskyddsombud riktas massiv kritik mot chefer inom äldreomsorgen i Bjurholm. Skrivelsen talar bland annat om dödsfall på grund av bristande utbildning, hot mot personal och farliga rutiner.

VK var först med att rapportera om händelsen. Skrivelsen från Kommunals huvudskyddsombud spaltar upp kritiken i 23 punkter Kommunstyrelsens ordförande i Bjurholm, Christina Lidström (M), vill inte uttala sig om ärendet än.

– Nej, vi väntar på att ärendet ska utredas, säger hon till SVT.

Skrivelsen handlar bland annat om dödsfall på grund av oerfaren personal som haft för stort ansvar, chefer som agerat respektlöst i samband med dödsfall och som tvingat fram medicindelegering till personal utan kompetens, hot mot personal, och otillräcklig bemanning under natt.

– Utredningen pågår och vi beräknar att vara klara under nästa vecka, det är ett prioriterat ärende, säger socialchef Karin Gothefors-Linder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer