”När halva personalstyrkan är hemma borde man stänga anser vi”, säger huvudskyddsombud Per Edberg. Foto: Fredrik Sandberg, TT / arkivbild, SVT

Skyddsombud stänger förskola i Umeå – halva personalen smittad

Uppdaterad
Publicerad

Lärarfackets huvudskyddsombud stoppar verksamheten på en av Umeås förskolor efter att hälften av personalen smittats med covid-19. Något Sveriges Radio först berättat.

Fem av de tolv ordinarie på den aktuella förskolan på Ålidhem i Umeå har bekräftats smittade med covid-19, en väntar på provsvar och ytterligare en har gått hem med symtom. Trots det ville kommunen hålla öppet.

Nu har Lärarförbundets huvudskyddsombud Anki Rådal och Per Edberg i Umeå tagit till sin tuffaste åtgärd och lagt ett skyddsstopp.

– Vi anser att det är allvarlig fara för medarbetarnas hälsa på grund av smittrisk, men även hög arbetsbelastning, stress och oro, säger Per Edberg.

Kommunen tar fram handlingsplan

Beslutet togs på onsdagsmorgonen och påverkar alla förskolans avdelningar. Arbetsgivaren, Umeå kommun, har under dagen tagit fram en handlingsplan för hur arbetsmiljön ska säkras innan förskolan kan öppna igen, kanske redan på torsdagen.

– Vi har haft en dialog med huvudskyddsombuden och de är nöjda med vår handlingsplan, säger Åsa Bergström, personalchef utbildningsförvaltningen.

Det lokala skyddsombudet ville stänga redan igår, men då sa arbetsgivaren nej, varför då?

– Jag kan inte säga vad som hände under gårdagen. Men vi följer de rutiner och rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet här i Västerbotten. Vi vill givetvis ha en trygg arbetsplats, säger Åsa Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet