• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

Regnoväder förstörde i flera parker

Gårdagens regnoväder lämnade parkerna i Umeå tuffsiga. Under fredagsmorgonen hade Umeå kommun skickat ett tjugotal parkarbetare för att städa upp röran. Regnet hade farit hårdast mot den nya Rådhusparken.

Gårdagens kraftiga skyfall lämnade flera av Umeås parker skadade. Under förmiddagen hade kommunen ett tjugotal parkarbete på plats som städade upp gruset som spolats iväg.

Regnet hade farit hårdast mot den nya Rådhusparken. Den branta lutningen i parken hade gjort att regnet forsade i hög fart och lämnade stora fåror i gruset, så kallade erosionsskador.

– Vi har krattat till gruspartierna vid sidan av gångvägen, vattnet har tryckt undan så det blivit stora fåror. Man får skyffla upp allt grus som samlats vid de nedre partierna och försöka jämna till det, säger Lisa Johansson från gator och parker på Umeå kommun.

”Vi kommer limma grus”

Det krattades för fullt även i Broparken, där är problemet återkommande varje år – att grusgångarna förstörs vid stora regnoväder.

– Vi har planer på att limma gruset framöver istället för att asfaltera. Då kommer det förhoppningsvis hålla bättre än löst grus som rivs upp varje gång det regnar, säger Gator och parkers Nina Roth medan hon skyfflar grus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer