Skellefteå kommun testar renkött på skolor och äldreboenden efter att renslakterier söker nya marknader under coronapandemin. Foto: Oddasat / SVT

Renkött på menyn för Skellefteås skolor och äldreboenden

Publicerad

Den minskade efterfrågan på renkött hos svenska restauranger under pandemin har gjort att slakterierna har fått leta efter nya marknader. En sådan är i Skellefteå, där kommunens äldreboenden och skolor ska testa att ha renkött på menyn i december.

Hyllorna i renslakteriernas kylrum är fulla eftersom de inte har kunnat sälja lika mycket kött under coronapandemin som innan.

– Som det är just nu så blir vi inte av med allt produktionskött och vi får obalans i lagret, säger Roland Sandgren, vd på Arvidsjaur renslakt.

Det innebär att man nu söker efter nya marknader och en sådan är kommunverksamheten i norra Västerbotten där man bland annat hoppas att skolor och äldreboenden ska börja ha renkött på menyn.

Renkött till Skellefteås äldre och unga

I Skellefteå kommer alla förskolor, skolor och äldreboenden att äta renkött under andra veckan i december och förhoppningen är att det ska bli ett stående inslag.

Hör Carolin Palomaa, kostchef i Skellefteå kommun, om kött-testet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.