Se kastrullprotesten i klippet och hör varför restaurangägarna har fått nog. Foto: SVT Marilén Karlsson / privat

Restauranger i kastrullprotest: ”Vill bli sedda och hörda”

Uppdaterad
Publicerad

I bitande kyla ställde sig restaurangarbetare i Västerbottens län utanför sina restauranger för att med grytor, kastruller och lock uppmärksamma sitt missnöje mot att regeringen inte gett restaurangbranschen tillräckligt med stöd under pandemin.

Anders Karlsson är krögare och delägare av Bodegan i Umeå. Precis som många andra restauranger har de börjat med take away, har glest mellan borden och handsprit är utställt på flera ställen i lokalen.

Förra veckan började restaurangarbetare i hela Sverige att slamra med kastruller i en minut varje eftermiddag klockan 15:00. Detta för att protestera mot att de inte tycker att de får stöd som är anpassat till de restriktioner som finns. De protesterar också mot att det tillfälliga alkoholstoppet förlängts.

Restauranger stänger

Flera restaurangarbetare som vi pratat med i länet säger att de vill stoppa smittspridningen, men att de vill ha stöd för de åtgärder som satts in. Långa handläggningstider gör att det dröjer innan stödet kommer och restaurangägarna behöver pengar nu. Köksbaren är en av de restauranger i länet som tillfälligt stängt på grund av pandemin.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt finansminister Magdalena Andersson för en kommentar, men utan resultat. Under tisdagen kommenterar Ibrahim Baylan uppropet.

Se kastrullprotesten i klippet och hör varför restaurangägarna har fått nog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.