Efter misstänkta insiderbrottet – nu är det oklart vem som äger servrarna. Foto: SVT

Släppte misstänkta för miljonkupp – ”Oklart vem som äger servrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev en datahall i Robertsfors utsatt för ett misstänkt insiderbrott och sex tyska medborgare greps – men de släpptes i söndags då det fanns för svaga skäl för häktning.

– Men att de misstänkta har lastat godset i bilar råder det ingen tveksamhet om, säger åklagare Anders Norberg.

Det var i onsdags förra veckan som Element Six lokaler i Robertsfors blev utsatta för ett misstänkt insiderbrott. De hyr ut till ett tyskt företag som har dataservrar i fastigheten till ett värde av drygt 15 miljoner. Sex tyska medborgare greps misstänkta för stöld från företaget – men nu är det oklart vem som godset tillhör.

– Nu försöker vi utreda vem som äger servrarna och det kommer hållas förhör och vi går vidare med tekniska bitar, säger åklagare Anders Norberg.

Haft kontakt med personer från Tyskland

Misstankarna mot personerna kvarstår men bedömningen är att misstankegraden inte når upp till sannolika skäl och därför häktas inte personerna. Norberg berättar att han varit i kontakt med många, ett antal tyska personer, men vill inte gå in på några detaljer.

Nu fortsätter man utreda om det begåtts brott. Går det att styrka om det begåtts brott mot en eller flera personer så väcks åtal och då har man antingen rättegången här i Umeå eller begär att den delen ska överflyttas till Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.