Hör om bröllopsdramat som slutade med ”Lappojkens” död.

Slogs ihjäl under bröllop – nu hedras spelmannen ”Lappojken”

Uppdaterad
Publicerad

Han kallades ”Lappojken” men hette i själva verket Nils Johannes Renström, spelmannen som många nutida folkmusiker inspirerats av. I helgen avtäcks en sten till hans minne och konserter hålls i tre kommuner vid Västerbottenskusten.​

Johannes Renström var spelman i Västerbotten i slutet av 1800-talet. I adventstid 1886 spelade han på en bröllopsfest nära Bygdeå. Legenden säger att han spelade fantastiskt, men han hamnade av oklar anledning med en annan spelman och blev ihjälslagen. Eftersom han var same tystades mycket runt händelsen ner, enligt Tomas Andersson, folkmusiker och intiativtagare till den minnessten som nu ska rests i Bygdeå.

– Han fick ingen riktig begravning, på 1800-talet var det så. Svenska kyrkan har en modernare attityd, man vill städa upp efter historiska misstag till exempel hur man behandlat den samiska minoriteten, säger Tomas Andersson, folkmusiker och intiativtagare.

Minnesstenen och konserterna är tänkta att fungera som en hyllning till ”det musikaliska underbarnet”.

Renström blev bara 29 år gammal. HörTomas Anderssons tankar om hur Renströms död tystades ner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.