Foto: TT/SVT

Slutrapporten om flygolyckan i Umeå klar tidigast i maj

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast i maj kommer slutrapporten om den allvarliga flygolyckan i Umeå att vara klar. Det meddelar Statens haverikommission.

Vid flygolyckan i Umeå i juli förra året omkom nio personer. Personerna skulle hoppa fallskärm, men deras flygplan kraschade på ön Storsandskär.

Sedan olyckan har Haverikommissionen jobbat med att utreda hur den kunde inträffa. Den senaste tiden har flera medier rapporterat om att slutrapporten om olyckan är klar, men det stämmer inte enligt Peter Swaffer, som är avdelningschef vid Statens haverikommission.

Flygkraschen i Umeå

– Faktainsamlingen blir klar i januari och sedan kommer det troligtvis att hållas haverisammanträden i mars för de berörda, säger Peter Swaffer.

Rapport ska ut på remiss

En delrapport presenterades i september förra året. Men den slutgiltiga rapporten blir klar tidigast i maj i år. Innan dess ska den också ut på extern remiss i 60 dagar så att bland annat flygplanstillverkaren, Transportstyrelsen och andra myndigheter får läsa igenom den.

– Vi hoppas kunna komma med rekommendationer så att inte något liknande händer igen, säger Peter Swaffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet