Skiss av Köpmannen i Lycksele Foto: Cityfastigheter i Lycksele

Små chanser att förvaltningsdomstolen ändrar sig

Publicerad

Vägen mot bygget av en galleria och ett 17-våningars bostadshus i kvarteret Köpmannen i Lycksele blir allt smalare. Det framkommer i de samtal som SVT Nyheter Västerbotten har fört med de inblandade parterna.

– Jag tror inte att det finns någon möjlighet att ändra förvaltningsdomstolens dom genom att gå vidare till nästa instans, säger John-Gunnar Jönsson, VD för Cityfastigheter, det företag som står bakom projektet.

Förvaltningsrättens beslut innebar att Lycksele kommuns beslut att bygga ett parkeringshus under kvarteret revs upp. Rätten ansåg att det handlade om ett otillåtet stöd till en enskild näringsidkare. Att Cityfastigheter skulle ta ansvar för bygget av parkeringsgaraget är inte aktuellt.

– Det finns ingen anledning för Cityfastigheter att hålla allmänheten i Lycksele med parkeringsplatser. I städer som Umeå och Skellefteå är det själklart att detta är en något som kommunen har ansvaret för, konstaterar Jönsson.

LÄS MER: Lycksele har anlitat advokatfirma för 700.000

Bygget kan slå hårt mot handeln

Frågan om vem som ska svara för bygget av parkeringsgaraget, som innebär mer kostnader än intäkter är därmed olöst. Att detta är en viktig del i hela projektet intygar en annan styrelseledamot i Cityfastigheter.

– Det är klart att den delen är viktig. Vi får se om det finns alternativa lösningar, säger Oliver Strandberg.

– Det är avgörande att få besked om hur kommunen har tänkt lösa parkeringsfrågan i centrum. Kvarteret Köpmannen är i nuläget parkering. Om vi bygger där, utan att kommunen ordnar andra parkeringsmöjligheter i centrum, slår det mot all centrumhandel, säger John-Gunnar Jönsson.

Får besked nästa vecka

Kommunalrådet Lilly Bäcklund säger att Kilpatrick Townsend & Stockton, den advokatfirma som kommunen anlitat, håller på att titta på möjligheterna att överklaga förvaltningsdomstolens beslut. Ett besked i den frågan väntas i början av nästa vecka.

– Sedan vill vi också veta om Cityfastigheter fortfarande är på gång med bygget. Vi gör ingenting om planerna inte längre är aktuella, säger Bäcklund.

På frågan om planerna på storbygget i kvarteret Köpmannnen fortfarande lever finns det i dagsläget inget svar. Inom de närmaste veckorna kommer Cityfastigheters styrelse att träffas för att diskutera det nya läget.

– Det är ägarna som måste ta ställning till om de vill fortsätta med projektet, säger John-Gunnar Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

Mer i ämnet