”Jag anpassar vardagen så mycket det går efter det” – hör föräldrarna Sanna Johanssons och Emma Åbergs tankar om RS-viruset. Foto: Stefan Brännström/SVT

Nyblivna föräldrar i Umeå oroas över RS-viruset

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av RS-viruset har tagit fart i Västerbotten. Nu oroar sig många småbarnsföräldrar – speciellt nyblivna föräldrar som har äldre syskon på förskola.

– Jag är jätteorolig, säger Emma Åberg i Umeå.

– Jag är livrädd att min yngsta ska bli smittad, säger Sanna Johansson.

Sanna Johansson och Emma Åberg är båda nyblivna mammor i Umeå. Båda har även äldre barn som går på förskola. Nu oroar de sig att de äldre barnen ska smittas på förskolan och sedan ta hem viruset till småsyskonen.

– Jag är jätteorolig. Jag har sett bilder på spädbarn som ligger i koma med massa slangar på kroppen, säger Sanna Johansson och fortsätter:

– Min äldsta var förskyld för några veckor sen och jag var livrädd att min yngsta son, som är bara en och en halv månad gammal, skulle bli smittad. Men som tur var var det bara en vanlig förkylning.

Båda berättar att de har försökt att ha det äldre syskonet hemma från förskolan, men att det har varit svårt. 

I klippet ovan kan du höra de berätta mer om det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.