SMHI varnar för ihållande regn och kraftiga skurar under fredagen Foto: SVT

SMHI varnar för ihållande regn och kraftiga skurar under fredagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar ovädret vidare norrut och når under fredagen Västerbotten. SMHI varnar för kraftigt och ihållande regn med inslag av mycket kraftiga skurar.

Efter en vecka med många skogsbränder välkomnas nog väderomslaget i länet av räddningstjänsten. Och det blir ett omslag med besked.

På sin hemsida har SMHI nu lagt ut en vädervarning klass 1 för Västerbottens kustland gällande fredagen där det står:

 ”...vidare under kvällen och natt till fredag väntas över norra Dalarna och södra Norrland regn som kan vara ihållande och kraftigt med inslag av mycket kraftiga skurar. Regnet förskjuts sakta norröver under natten, men det är osäkert hur snabbt. Frampå fredagen ser regnet främst ut att beröra Ångermanland och Västerbottens kustland, men placeringen av regnet är svårbedömd”.

Snö väntas längst upp i norr

– Vädervarningen utfärdades idag och orsaken är det regnområde som kommer att leta sig in över kusten under fredagen. Vi har ett lågtryck som ligger och snurrar över södra Norrland. I samband med att det drar in över Västerbotten så väntas kraftiga skurar, men även åska, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på SVT.

SVT:s meteorologer konstaterar att det nu även blir svalare i norr, temperaturen väntas falla ned till omkring 16-17 grader och vi lämnar därmed högsommarvärmen bakom oss för en tid.

I de nordligare delarna av fjällkedjan väntas till och med temperaturen falla ned mot nollgradigt under helgen.

– Allra längst upp i norr kan det även komma blötsnö under helgen, säger Josefine Bergstedt.

Detta är en varning klass 1 – Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Regnmängder från 35 mm inom 12 timmar upp till 70 mm inom 24 timmar.

Risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.