Tre personbilar kolliderade på Skräddarbacksvägen i Borlänge. Foto: Fredric Gustafsson, Foto-MikeVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI varnar för snöfall – risk för halka

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt snöfall drar upp över Sverige under lördagen och ger upp emot två decimeter snö. SMHI har gått ut med en klass 1-varning från Värmland upp till Norrbotten och det kan bli riktigt halt på sina håll.
– Man måste ta det försiktigt, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det regnområde som drar sig upp över landet på lördagen väntas övergå till snöfall i höjd med Värmland och Dalarna och kan där ge ett par decimeter snö.

SMHI varnar för snöfall med risk för hala vägar även i Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. Framåt kvällen väntas snön nå Västerbotten där en varning är utfärdad över kust- och inland.

”Kommer att snö ymnigt”

– Det är ett lågtryck som kommer in nu och det kommer att påverka vädret ett par dagar. Det kommer att snöa ymnigt och växla mellan regn och snö, säger Nitzan Cohen.

– Norrlands inland kommer att få snö kontinuerligt under ett par dagar, men det slinker upp lite mildare luft under söndagen som gör att det blir regn istället på vissa platser.

Framåt natten mot söndagen väntas lika stora mängder snö falla över Norrbottenskusten och inlandet.  Det här innebär ett besvärligt trafikläge över stora delar av landet.

”Ta det försiktigt i trafiken”

– Det finns en tydlig halkrisk och det kan bli halt av flera orsaker, bland annat underkylt regn och snö. Dessutom blir det dålig sikt vid ymnigt snöfall, det är en risk som man ofta glömmer bort att prata om, säger Cohen.

Det finns i nuläget ingen varning i fjällkedjan.

– Ta det försiktigt i trafiken. Folk är olika vana att köra i dåligt väder, men den här årstiden ska man alltid ta det lugnt, säger SVT:s meteorolog.

SVT rapporterade · Busväder drar in över landet - följ läget här

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer