SMHI varnar för storm i Norrland – SVT:s meteorolog: ”Stökigt väder”

Uppdaterad
Publicerad

En storm är på väg mot norra Sverige – SMHI har utfärdat en klass 2-varning i Norrlands fjällområde

– Det ser ut att bli mycket hårda vindar som kan orsaka stora trafikproblem, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Under torsdagen mitt på dagen beräknas stormen nå Norge, och sedan dra vidare in över norra Sveriges fjällområde.

– På torsdag kväll börjar det bli riktigt blåsigt och på fredagen kulminerar vindarna, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

SMHI varnar för att det kan bli vindar kan bli upp till 25 m/s i hela Norrland. Det kommer även bli blåsigt till sjöss och flera kulingvarningar är utfärdade i Norra Bottenviken.

Väderprognosen visar även att det kommer att komma en hel del snö i fjällen.

– Det blir riktigt riktigt blåsigt från torsdag kväll. Vinden förväntas avta natten mot lördagen. Det kommer också komma stora mängder snö i Lapplandsfjällen, upp till en halv meter till en meter snö, säger Deana Bajic.

”Riskerar att bli strömavbrott”

Under onsdagen utfärdade SMHI en klass 2 varning för storm i Norrlands fjällområde. I Gävleborgs län, Jämtlands län, Västernorrland län, Västerbottens läns inland, samt Norrbottens inland varnar SMHI för stormbyar.

– Det kan blir riktigt stökigt väder. Det riskerar att bli trafikproblem i hela Norrland. Det kan göra stora skador på byggnader och i skogen, med fallande träd. Det riskerar att bli strömavbrott, säger Deana Bajic.

Ska få ett namn

Stormen har än så länge inget namn. SMHI ska tillsammans med norska meteorologer bestämma namnet – för att undvika att den får två namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.