Smittspridningen är igång på skolorna efter jullovet. Redan nu har vissa klasser skickats hem och många skolor har elever och personal som insjuknat i covid-19. Foto: Privat/arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smitta på skola i Umeå – klasser hemskickade

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna är tillbaka i skolbänkarna efter jullovet men efter två dagar började smittspridningen bland både elever och lärare. Klasser på Mariebergsskolan, Tegs centralskola och Tavelsjö skola i Umeå har blivit hemskickade för distansundervisning.

– Det är inte oväntat, det kommer att fortsätta så, säger smittskyddsläkare Gunilla Persson.

På Mariebergsskolan i Umeå, som är en låg- och mellanstadieskola, har flera fall av covid-19 konstaterats. En lågstadieklass har nu blivit hemskickad för distansundervisning.

– Vi har några enskilda elever som satts i karantän. Sen har vi en en klass som skickats hem för distansundervisning veckan ut. Det beslutet tog vi under eftermiddagen igår tillsammans med smittskyddet, Magnus Josefsson, områdeschef grundskolan Nordöst i Umeå.

Även årskurs 1 på Tavelsjö skola och en sjundeklass på Tegs centralskola får nu distansundervisning efter flera konstaterade fall av covid-19.

Fall på flera skolor

Smittskyddet i Västerbotten har varit i kontakt med fler skolor angående smittspridning bland lärare och elever, något som var väntat enligt smittskyddsläkare Gunilla Persson.

– Vi har hört från olika håll att man har fall i klasser och hos personal. På vissa fall bara nått enstaka, på andra lite fler. Det är inte oväntat, det kommer att fortsätta så. Smittan drabbar alla, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer