Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Stephan Stenmark berätta om vinterkräksjukan som barnen fått när de badade i småbåtshamnen i Täfteå. Foto: Lukas Deininger/SVT

Smittskyddet bekräftar: Barnen som badade i Täfteå har fått vinterkräksjuka

Uppdaterad
Publicerad

Nu har provsvaret kommit. Barnen som insjuknade efter att ha badat i Strana i Täfteå har fått vinterkräksjuka. Barnen har troligen smittats via badvattnet.

– Om man får en avföringsförorening i badvatten kan det hända, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Det var förra veckan som flera barn drabbades av kräkningar och diarré efter att ha badat i småbåtshamnen i Täfteå. Nu har svaren på proverna kommit – barnen har drabbats av vinterkräksjuka. Vinterkräksjuka orsakas av norovirus.

– Det stämmer bra med symptomen, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Kan spridas via vattnet

Att sjukdomen förmodligen har spridit sig genom vattnet förvånar inte smittskyddsläkaren.

– Det finns välbeskrivet på många ställen runt om i världen. Det händer inte ofta och det har inte hänt ofta i Västerbotten, säger han och fortsätter:

– Om man får en avföringsförorening i badvatten då kan det hända.

”Bada på allmänna badplatser”

Precis som kommunens miljö- och hälsoskydd rekommenderar även Stenmark att badsugna ska hålla sig till allmänna badplatser där vattnet provtas. Faran i småbåtshamnen i Täfteå kan förmodligen vara över snart.

– Det mest troliga är att det är en kortvarig effekt och att det sen blir utspädning, säger Stephan Stenmark.

I klippet ovan hör du honom berätta om faran och varför vinterkräksjukan också kan förekomma under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.