Då kommer regionen ta itu med hårdhanskarna, hör smittskyddet om läget i Västerbotten. Foto: SVT

Smittskyddet om större befogenheter regionalt: ”Bra att vi får hela verktygslådan”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndagen den 19 oktober kan enskilda påbud ges från regionerna eftersom covid-smittan ter sig olika över landet, det har Folkhälsomyndigheten bestämt. Men  i Västerbotten kommer inga ytterligare allmänna råd ges än de som redan finns.

– Vi hade en större spridning vecka 39, men sedan dess ungefär 50 i veckan, säger Stephan Stenmark, smittskyttdet i Umeå.

Att det fortfarande skulle kunna bli aktuellt med nedstängningar eller ytterligare restriktioner av hela eller delar av regionen utesluter inte smittskyddsläkaren. Här arbetar man med en nulägesbild och beskriver att man just gör ett bra arbete med smittspårning.

– Det är bra att vi får tillgång till hela verktygslådan för det kan hända att vi längre fram måste agera även om läget är skapligt under kontroll just nu, säger han.

Hör smittskyddsläkaren Stephan Stenmark i klippet om hur man från och med nu kan ta i med hårdhanskarna regionalt om det skulle behövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet