Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör biträdande smittskyddsläkaren Therese Thunberg om varför inte distansundervisning rekommenderas längre. Foto: SVT/TT

Trots stor smittspridning – råd om hemundervisning tas bort i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare rekommenderade Smittskyddet i Västerbotten att skolklasser skulle gå över till hemundervisning om flera elever bekräftades smittade av covid-19. Men nu har rutinen ändrats.

– Det är smitta överallt vilket gör att vi av smittskyddsskäl inte kan rekommendera distansundervisning på samma sätt som en förebyggande åtgärd, säger Therese Thunberg biträdande smittskyddsläkare.

Under pandemin har hela klasser skickats hem från skolan när flera elever bekräftats smittade med covid-19.

– Är det en aktiv smittspridning i en klass kan det handla om två, tre elever som är sjuka för att resten skall få gå hem. Det beror mycket på situationen och hur stor smittspridningen är, sa Therese Thunberg,biträdande smittskyddsläkare, innan skolorna startade efter jullovet.

Men nu har rutinen ändrats. Skolorna rekommenderas inte längre införa distansundervisning om det är en aktiv smittspridning i klassen – i alla fall inte för att stoppa smittan.

– Skolorna gör själva en bedömning om distansundervisning utifrån att undervisningen inte funkar, säger Therese Thunberg, tillförordnad smittskyddsläkare.

Ansträngt läge på skolorna

Många kommuner har också infört distansundervisning i skolklasser.

Umeå kommun gick under fredagen ut med information till gymnasieelever och föräldrar om att det kan bli aktuellt med distansundervisning på grund av det ansträngda läget med hög sjukfrånvaro bland elever och lärare.

– Det kan vara så att det är så många sjuka bland personal och elever. Då kan skolhuvudmannen ta beslut om distansundervisning är det bästa och tar då ställning till hur undervisningen kan bedrivas på bästa sätt, säger Therese Thunberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet