Stephan Stenmark besökte SVT i Umeå och svarade på tittarnas fråga angående covid-19 och länets nya restriktioner. Foto: SVT / Mikael Asmundsson

Här ger smittskyddet svar på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i onsdags råder skräpta råd för länet för att bromsa covidsmittan. Under fredagen besökte smittskyddsläkaren Stephan Stenmark SVT för att svara på frågor från er tittare.

I klippet ovan får du bland annat veta smittskyddets tankar runt munskydd i affären, besöka barnbarnen, julfirande och hur man ska tänka kring träning de närmaste veckorna.

Fler frågor och svar kring de skärpta råden finns på 1177.se

Här är de nya allmänna råden:

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.
  • Avstå från att vistas på allmänna platser som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag kan göras för nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det gäller inte barn och ungdomar som är födda 2005 och senare.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet