Smittskyddsläkaren om antalet smittade i länet: ”Vi ser en ökning nu”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i fredags har ytterligare 22 personer i länet konstaterats smittade av Region Västerbotten. Smittskydssläkare Stephan Stenmark ser en generell ökning av antalet coronasmittade kring Umeå.

22 personer i Västerbotten har konstaterats smittade sedan i fredags. En person från länet vårdas på sjukhus för covid-19.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten menar att man ser en ökning främst i Umeåområdet.

– Vi ser en ökning nu. Det handlar om både enstaka fall och smågrupperingar inom familjer där flera blir positiva, eller kring en arbetsplats eller aktivitet, säger Stephan Stenmark.

Flest fall från Umeåområdet

Smittskyddsläkaren säger att länet fortfarande har en låg andel smittade sett till dem som provtas, men ser helst att man bryter trenden, till exempel genom fortsatt försiktighet vid restauarangbesök.

– Vi bryter gärna den här ökningen, det gör man genom att följa rekommendationerna. Vi tror att folk måste bli mer försiktiga genom att hålla fysisk distans inomhus, säger Stephan Stenmark.

937 har insjuknat i länet sedan coronapandemin bröt ut.

Hör Stephan Stenmarks kommentar om antalet smittade i länet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.