Tio ur personalen på akuten har testat negativt, men ska ändå stanna hemma en vecka som en försiktighetsåtgärd, berättar Paula Johagen, verksamhetschef på akuten i Umeå. Foto: Josefine Holgersson, SVT

Smittspridning på akuten i Umeå – 15 i personalen måste stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

I veckan bekräftades att två anställda på akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå smittats av covid-19. För att begränsa ytterligare smittspridning är nu 15 ur personalen, som haft kontakt med de smittade, avstängda från att jobba.

– Klart att det är ett kritiskt läge för oss. Vi har löst personalfrågan nu men vi kan inte hantera många fler bortfall än så, säger Paula Johagen, verksamhetschef för akutmottagningen i Umeå.

Personal som haft kontakt med de smittade har alla testats för covid-19. Tio provsvar var negativa, men alla ska ändå stanna hemma till och med torsdag nästa vecka. Det var Västerbottens-kuriren först med att berätta.

– Testerna ger inte alltid utslag på en gång, och man kan ju smitta utan att ha symtom själv. Så de får stanna hemma som en försiktighetstgärd.

Tagit in extrapersonal

Även om personalen bär skyddsutrustning i arbetet så har man det inte hela tiden, säger Paula Johagen.

– I fikarummet till exempel tar man av munskydden. Och det är svårt att hålla avstånd hela tiden, speciellt när man inte vet att man är smittad.

Den som behöver söka akutsjukvård ska fortfarande göra det, understryker Johagen.

– Man ska känna sig trygg att söka vård hos oss. Vi har tagit in extrapersonal för att klara bemanningen i helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet