Foto: SVT

Smockfullt på batterifabrikens samrådsmöte

Uppdaterad
Publicerad

800 platser räckte inte till. När Northvolt ikväll bjöd in allmänheten till samråd om en framtida etablering av en batterifabrik i Skellefteå var intresset så stort att lokalen var full redan före utsatt tid. En del fick helt enkelt inte komma in av säkerhetsskäl.

Lokalen Solen på Scandic i Skellefteå brukar svälja många, den har 400 sittplatser och klarar lika många stående. Men den här gången blev intresserade kvar utanför dörrarna.

 – Det är helt otroligt vilket gensvar, jublade vd Peter Carlsson när han gick upp på scenen för att berätta för skellefteborna om de planer som finns på att tillverka en av världens mest gröna batterier.

Applåderna duggade tätt i lokalen

Följaktligen var de frågor som publiken ställde efter vd:s dragning övervägande positiva. Jerker Stubbfält som själv är akademiker, undrade till exempel vilka typer av anställningar företaget efterfrågar och lockade sedan till skratt när han la till:

– När börjar ni bygga?

Peter Carlsson berättade att verksamheten kommer att behöva allt från operatörer och processtekniker till en stor andel ingenjörer av olika slag och att en eventuell fabrik i Skellefteå skulle innebära behov av att samarbeta nära till exempel Luleå tekniska universitet där han själv också studerat en gång i tiden.

– Vi vill ju skapa ett helt ekosystem kring den här verksamheten, konstaterade han.

Fördelarna med norr väger tyngre

Skelleftebon Mikke Källsved undrade om det kommer att vara bra eller dåligt ur marknadssynpunkt att placera en fabrik så här långt norrut i landet och på det svarade Northvolt vd:n att han inte ser så stora nackdelar kontra de fördelar som finns med en placering i norr.

Den enda ur publiken som ställde en mer ifrågasättande fråga var Hans Marklund, präst och före detta föreståndare vid Stadsmissionen. Han ville veta hur det över huvud taget ska vara möjligt att få fram så här mycket pengar som det handlar om, totalt 40 miljarder kronor.

På det svarade Peter Carlsson:

– Förutsatt att han i Nordkorea inte gör något galet närmaste månaderna och finansmarknaden ser ut som den gör så kommer vi att kunna lösa det här.

Han berättade att bolaget för diskussioner med hela europeiska näringslivet och hoppas att åtminstone en tredjedel av finansieringen ska ske via lån i europeiska investmentbanken, sen hoppas man också lösa den sista biten med gröna obligationslån.

Näringsministern tidigare besök

Senast igår var ju också näringsminister Mikael Damberg (S) i Skellefteå och uttalade ännu en gång hur viktigt regeringen tycker att det är att den här satsningen blir av i Sverige. Däremot är den eventuellt möjliga regionala investeringspengen som tagits upp som en fördel för Skellefteå, enligt Carlsson, liten.

Efteråt konstaterade Hans Marklund:

– Den som tvivlar är inte riktigt klok sa Tage Danielsson och som amatör måste man få ställa sig frågande. Ta det här med den tajta tidplanen. Det räcker ju med att miljöprövningen drar ut på tiden för att allt ska gå i stå.

Varför tror du då att alla är så positiva ändå?

 – Det ligger i vår natur. Vi, jag också, vill ju så gärna tro att det här ska gå, inte minst när det handlar om så många arbetstillfällen. Så då säger vi att vi klarar det. Problemen tar vi när de kommer.

Nu efterlyser Northvolt synpunkter innan den 6 oktober. De som har betydelse för miljöprövningen kommer att tas med i miljökonsekvensbeskrivningen som kommer att lämnas in efter att bolaget beslutat sig för vilken kommun man ska etablera sig i. Ett samråd likt det i Skellefteå ikväll genomförs i Västerås den 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.