Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så mycket kommer det kosta i de olika parkeringshusen Foto: Marilén Karlsson/SVT

Snart blir det dyrare att stå i parkeringshusen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet höjer Upab avgifterna i sina parkeringshus i centrala Umeå. 

– Vi har velat hålla i vårt erbjudande för att främja parkerande i parkeringshus, men nu har vi kommit till vägs ände, säger Elin Pietroni, vd för Upab.

Priserna i parkeringshusen i centrala Umeå har länge varit desamma: 15 kronor för två timmar och därefter 20 kronor per timme. Nu kommer det bli ändring på det.

– Det ingår i vårt uppdrag att se till att parkeringsmöjligheterna utvecklas i framtiden och just utveckling kräver ekonomiska resurser. Det är därför vi ser över prisbilden i parkeringshusen, som stått still i tio år, säger Elin Pietroni, vd för Upab.

Från och med 1 januari 2022 höjs priserna, men priserna kommer att vara olika beroende på vilket parkeringshus du som bilist väljer att parkera i.

Rör upp känslor

På tisdagsmorgonen höll Upab en träff med näringslivsrepresentanter för att informera om ändringen.

– Det blev en del frågor om hur vi kommer berätta om det här för Umeåborna och frågor kring jämförelser med andra städer. Vi är naturligtvis medvetna om att parkeringsfrågor rör upp känslor, men bolaget ska kunna bära sina egna kostnader, säger Elin Pietroni.

Sköts upp under pandemin

Prishöjningen skulle egentligen skett redan för något år sedan, men Upabs styrelse valde att skjuta upp den när pandemin slog hårt mot många näringsidkare.

– Vi har velat hålla i vårt erbjudande för att främja parkerande i parkeringshus, men nu har vi kommit till vägs ände, säger Elin Pietroni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer