Hör vad arrangörerna har att säga om konceptet träskfotboll. Foto: SVT

Snart dags för SM i träskfotboll

Publicerad

Kommande helg är det dags för den årliga swampsoccer-turneringen i Storuman. Det handlar om träskfotboll som spelas på en blöt myr.

Sporten swampsoccer drog igång i Finland, och där spelas varje år VM, i Storuman är det tre föreningar och ett företag som arrangerar öppna SM.

– Det är ju inte riktigt som vanlig fotboll, det kräver en speciell teknik, och mycket kondition, säger arrangören Anna Ludvigsson.

Längdhopp i träskmark nytt för i år

Swamp-soccer-SM drog igång i Storuman 2009, och i år går det också att prova tävla i swamp-run, alltså att springa i myren, och swamp-jump, längdhopp.

– Det är speciella regler där, man ska sträcka fram händerna så långt fram som möjligt och mätningen sker vid fingertopparna. Så det blir till att ligga kvar i myren tills det är mätt, säger arrangören Peder Wiklund.

Tvingas anpassa sig efter fotbolls-VM

Men Sveriges framgångar i fotbolls-VM har ställt till det för arrangörerna, schemat måste ändras på lördag för att inte krocka med Sveriges match.

– Jag fattar inte att Fifa inte tagit höjd för swampsoccern, det är ju ändå viktigt med SM, ler Peder Wiklund. Nu kommer träskfotbollen att spelas tidigare på dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.