Foto: Henrik Montgomery/TT

Snart ska allmänheten erbjudas antikroppstest

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan allmänheten i länet erbjudas antikroppstest. I slutet av hösten planerar region Västerbotten att provta brett för antikroppar.

– Misstänker man att man haft covid-19 bör man ta testet , säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Hittills har region Västerbotten testat cirka 12000 personer för antikroppar mot covid-19. Knappt 4 procent av de testade personerna hade antikroppar. Men Region Västerbotten har kapacitet att testa betydligt fler.

Just nu pågår provtagning för antikroppar av all kommunanställd personal som arbetar inom vården, hemtjänsten eller på boenden.

Coronaviruset i Västerbotten

– Hittills har vi provtagit 900 kommunanställda och av dem hade 3,3 procent antikroppar, men vi siktar på att testa många fler, säger Stephan Stenmark.

Region Västerbotten har en analyskapacitet på 800 tester om dagen, och man siktar på att testa 2000 personer i veckan för antikroppar. I höst kommer man därför att gå ut med ett erbjudande till allmänheten att testa sig.

– I slutet av hösten kommer vi dels testa personer med samhällsviktiga jobb men även allmänhet, så misstänker man att man har haft covid-19 bör man nappa på erbjudandet, säger Stephan Stenmark. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet