Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när några av de första åkarna testar spåren i mitten av november Foto: SVT

Snöbrist längs kusten – skidlopp hotas

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på snö slår hårt mot skidloppen i länet. Distriktsmästerskapet i Skellefteå och Stora Vildmannaloppet i Umeå är några av de som påverkas.

I helgen hålls distriktsmästerskap i Skellefteå, men eftersom det i dagsläget bara finns en konstsnöslinga på 1,7 kilometer så är det omöjligt att genomföra de längre loppen som det var tänkt.

– Herrarna skulle åka 15 kilometer på söndag, men det skulle bli nio varv, det går inte att hålla reda på placeringar, säger Sara Sundqvist, Skellefteå SK.

”Tråkig nödlösning”

Sprinten kommer arrangeras som planerat, men flera av de andra loppen kommer att kortas.

– Just nu pratar vi fyra-fem varv för de äldsta. Det är en tråkig nödlösning, men vi vill inte heller ställa in, säger Sara Sundqvist.

Behöver två decimeter

Det är också osäkert om Stora Vildmannaloppet i Umeå, som är seedningsgrundande till Vasaloppet, kommer att kunna genomföras 25-26 januari.

– Det är packat med is i runt fem kilometer men vi behöver snö på det, helst två decimeter. Det är ju några dagar kvar men prognosen säger tyvärr varken snö eller kyla, säger Leif Isaksson vid IFK Umeå.

Ungdomstävlingen Lilla Vildmannaloppet tror han däremot kommer gå att genomföra.

– Där fattas det bara några hundra meter, säger Leif Isaksson.

I klippet kan du se när konstsnöspåret på Nydala öppnade i november, då kunde man åka 1,2 kilometer, två månader senare kan man åka 2,1 kilometer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer