Hör SVT:s reporter i Umeå där det fallit många decimeter snö på kort tid: ”Det finns ljusglimtar” Foto: SVT

Snöfallet kan bli räddningen för grundvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckans snöfall har ställt till med mycket besvär, inte minst i trafiken. Men med nederbörden kommer också fördelar. Den kan vara vändningen för landets låga grundvattennivåer. Och till helgen väntas mer regn och snö på flera håll i landet.

Starten på februari har bjudit på en hel del snö, inte minst längs kustlandet i Västerbotten och runt Umeå som fick över en halvmeter i söndags. Under fredagen har det fortsatt och SMHI varnade under förmiddagen för en decimeter nysnö som följdes av trafikproblem med snörök.

Men snön för också med sig positiva effekter. Nivån i de stora grundvattenmagasinen var i januari under det normala i stora delar av landet, på vissa håll lägre än någonsin. Men februarisnön som fallit kan vända på steken.

– Det är så klart väldigt positivt. När det väl smälter så blir det ett betydande tillskott i marken, säger Fredrik Theolin, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU) i Malå.

Kan återställa nivån

Snön ger ingen direkt effekt i magasinen nu. Men när den väl smälter fylls magasinen, eftersom växterna då inte hunnit bli aktiva.

Men det är svårt att förutse hur mycket snön kommer att ge.

– Det är mycket möjligt att den snön som kommit på senaste tiden i till exempel Västerbotten är tillräcklig för att återställa nivån närmare det normala till våren, säger Theolin.

Fortsätter ösa ner i helgen

Januari var inte särskilt nederbördsrik, men februari har börjat desto mer lovande, ur grundvattensynpunkt.

– Längst upp i norr har det inte kommit så mycket nederbörd, men under nordligaste Norrland har det kommit mer än normalt den senaste veckan, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Och nu fortsätter nederbörden.

– Det kommer snöa på åtminstone under helgen. Under lördagen ser det ut att bli en hel del över Västernorrland och Jämtland till exempel och rätt så mycket regn över Västkusten, säger Rasmussen.

Hur påverkar det här grundvattnet framöver?

– Skulle det bli en liknande sommar som i fjol så skulle situationen se än sämre ut i år. I fjol fylldes det bättre än det gjort i år. Men nu har det kommit en del snö. Det är väldigt värdefullt, säger Fredrik Theolin på SGU.

Kartorna visar grundvattennivåns avvikelse i januari 2019 Foto: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.