Snökanon ett måste för skidbackar längs kusten

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vintervädret och bristen på snö har gjort att snökanoner blivit ett måste för skidbackarna längs kusten. Skidanläggningen Middagsberget i Vännäs har öppet som vanligt och det beror framförallt på snökanonerna.

De första snökanonerna köptes in redan på 80-talet och avsikten var då att förlänga skidsäsongen. Men de senaste åren har kanonerna varit avgörande för att backen överhuvudtaget kan hålla öppet under hela säsongen.

Anläggningen i Vännäs drivs idéellt av friluftsfrämjandet och en stor del av arbetet handlar om att preparera backen med kanonsnö.

Michael Hägglund har arbetat som frivillig i 30 år och han kan bara konstatera att snökanonerna numera är en naturlig del av verksamheten.

– Det är ju länge sedan det kom mycket snö i november, december. Det måste vara tio-femton år sedan vi hade en sådan vinter att vi skulle klara oss på natursnö, menar Michael Hägglund, backansvarig på Middagsberget.

Skidbackarna vid kusten – så ser det ut

Agnäsbacken utanför Nordmaling ser enligt driftsansvarige Daniel Johansson oväntat bra ut. Backen kommer att ha öppet som vanligt än så länge. Torsdagskvällar och helger.

Middagsberget i Vännäs har också öppet som vanligt med tre kvällar i veckan och lördag-söndag.

Bräntbergsbacken i centrala Umeå har öppet som vanligt kvällstid måndag till torsdag och dagtid på helgerna.

Kassjöbacken har däremot stängt än så länge på grund av alltför isig backe på grund av värme och regn.

Buberget i Vindeln har öppet som vanligt med alla nedfarter åkbara. Backen är öppen torsdagskvällar och lördag och söndag.

Bygdsiljum har öppet alla dagar i veckan men snöbrist har gjort att hälften av nedfarterna är stängda.

Vitbergsbacken i Skellefteå har också öppet alla dagar i veckan. Men en viss snöbrist har gjort att de största hoppen i backen ännu inte har byggts.

Klutmarksbacken i Skellefteå har enligt kommunen bra med snö och håller öppet onsdagskvällar och fredagskvällar samt dagtid på helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.