Se snökanonerna spruta för fullt i Tärnabybacken. Foto: Samuel Ek

Snökanonerna går för fullt – då öppnar skidbackarna

Uppdaterad
Publicerad

Länets stora skidorter laddar för en ny säsong av alpinsport. Snökanonerna har gått för fullt i flera dagar. Och redan imorgon, onsdag, öppnar en backe för skidåkning.

SMHI varnar för snöfall på flera håll i landet. Medan vissa preppar för snökaos, förbereder andra för snöfest. Snökanonerna är igång sedan förra veckan i Hemavan, Tärnaby och Kittelfjäll.

Tärnaby är första ort att öppna för alpin åkning i Ingemarbacken redan imorgon, onsdag.

– Det är vädret som bidragit till att vi kan öppna tidigt, men också nya snökanoner som ger bättre kapacitet, säger David Johansson, som är ny delägare i Tärnaby Alpint.

Inte bara gynnsamt med snöfall

Vädret är inte helt och hållet gynnsamt. I Hemavan räknar man inte kunna öppna till helgen.

– Vi har lite kvar att göra än, så det är svårt att ge ett exakt datum. Best case scenario är att vi öppnar till helgen, på lördag i såna fall. Men jag tvivlar på att vi får till det. Busvädret som kommer in i dag är lite besvärligt för oss, säger Peter Östbergh som är Fjällchef på Hemavan Alpint.

Planen var att öppna till mitten av november men snökanonerna har gått sedan 26 oktober och förhoppningen är att komma igång tidigare.

I Hemavan jobbas det för fullt med att fylla backen med snö. Foto: Sam Hedman

Även i Kittelfjäll har kanonerna gått sedan förra veckan. En preliminär plan är att öppna liftarna för säsongen fredag 23 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.