Harriet Hedlund. Arkivbild. Foto: SVT

Socialdemokraterna i Umeå tappar medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon är det dags för Socialdemokraterna i Umeås årsmöte på Ersboda folkets hus. Partiet har de senaste året råkat ut för ett kraftigt medlemstapp. Än så länge vet ingen varför.

På söndag ska socialdemokraterna i Umeå hålla sitt årsmöte, partiet har det senaste året minskat från 1308 till 1133 medlemmar. Det motsvarar en minskning på 13 procent under året. Men inom partiet är man osäkra på vad som orsakat medlemstappet.

– Jag vet inte vad som ligger bakom detta, det kan vara det nya medlemssystemet som jag vet har krånglat ordenligt, det kan även vara personer som flyttar till andra städer, eller medlemspriset. Det kan finnas flera olika orsaker, säger Harriet Hedlund ordförande i socialdemokratiska arbetarekommunen i Umeå.

Viktigt att ha koll

Men trots det stora tappet ska inte frågan tas upp under årsmötet. Undersökningen kommer istället tas hand om vid ett senare tillfälle

– Vi har fått i uppdrag av styrelsen att undersöka varför som många medlemmar lämnar, och det ska vi göra. Vi måste funderar över varför man väljer att lämna, är medlemsavgiften för dyr, tar vi felaktiga beslut eller är medlemmarna felaktigt registrerade, säger Harriet Hedlund.

Hur allvarligt är detta?

– Det är viktigt att vi tar reda på vad orsaken är, vi har rekryterat många nya personer men tappet har varit större, säger Harriet Hedlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.