Arkivbild. Till höger: Vårdförbundet Västerbottens ordförande Jenny Olsson Foto: SVT

Sommarsemester i september för Region Västerbottens vårdanställda

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten vill kunna lägga sommarsemester i september för vårdanställda på grund av coronapandemin. På måndagen avslutades förhandlingar med Vårdförbundet oenighet.

Region Västerbotten vill kunna ge vårdpersonal sommarsemester i september. Orsaken är coronapandemin. Men Vårdförbundet är kritiskt och menar att det sliter på redan pressad personal och att det till stor del handlar om dålig planering från regionens sida.

– Det känns som en genväg faktiskt. Vi har ju alltid upp den här frågan varje sommar, men nu har de kunnat klä problemet i corona, säger Jenny Olsson som är ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

Ingen kompensation

Förslaget gäller all hälso- och sjukvårdspersonal i länet, oavsett om man jobbar med coronapatienter eller inte, för Vårdförbundets del handlar det om över 3000 medlemmar. Region Västerbotten vill inte kompensera personalen för förskjutningen av semestern.

– De vill inte kompensera med en krona. Det här beskedet tillsammans med signaler om en dålig löneutveckling känns jättetufft för våra medlemmar som är i frontlinjen, säger Olsson.

Hänvisar till pandemin

Hälso- och sjukvårdirektör Brita Winsa säger att det här inte är något som regionen vill, utan att det är på grund av coronapandemin som de vill öppna för att lägga sommarsemester i september.

– På grund av pandemin och den osäkerhet som finns kring behoven vill vi som arbetsgivare kunna planera för att förlägga semester även i september. Det stämmer att vi inte erbjudit någon kompensation. Vi kommer att göra vad vi kan för att medarbetarna ska få semester, när man vill ha det, i möjligaste mån, säger Kia Ronnhed, HR-direktör.

Även andra funktioner inom regionen kan få sin sommarsemester förlagd i september.

– Det gäller även tjänstemän. På grund av pandemin och så berörs därför en viss del av stödfunktioner, säger Ronnhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.