Sonja Danielsson. Foto: SVT

Sonja debuterar som författare – 90 år ung

Uppdaterad
Publicerad

I debutboken ”Vi ville hälsa” skriver Sonja Danielsson om hur hon tycker att den svenska sjukvården ska vara. Vid 90 års ålder är det hennes första publicerade bok.

Hon har många strängar på lyran, den numera pensionerade distriktssköterskan Sonja Danielsson i Fredrika. Skapare av ett flertal sångspel, haikupoet, dockmakare och numera också författare. Och ämnet i debutboken ”Vi ville hälsa” är ganska tungt. Hur borde den svenska sjuk- och åldringsvården se ut? Sonjas förslag är att vården borde uppsöka patienterna och inte tvärtom.

– Man kan inte gå tillbaka till det som har varit. Men man kan göra på ett annat sätt. Jag vill inte förbanna mörkret utan jag försöker tända litet ljus här. Och ett av ljusen heter läkarbussar. Musiker kan ju fara omkring med sina instrument. Varför kan då inte läkare fara omkring med sina instrument, tänker Sonja 

”Samhällsägda läkare och sjuksköterskor”

Ett annat förslag i boken är att nyutbildad sjukvårdspersonal ska placeras i områden där dom behövs bäst. I alla fall under det första året efter utbildningen.

– Läkare och sjuksköterskor, och andra yrkesgrupper ska kunna vara samhällsägda eftersom vi med skattepengar har utbildat dom. Så dom borde vara samhällsägda och kunna skickas vartsomhelst. Och tänk så roligt för en AT-läkare att få komma ut och visa vad dom kan. För det är ju då dom kan nånting och vill nånting, menar Sonja Danielsson.

Hoppas på livlig debatt

I sin bok tar Sonja Danielsson upp flera brännande frågor inom sjukvården. Bland annat stafettläkare och privat sjukvård och hon ställer sig också positiv till den kontroversiella frågan om aktiv dödshjälp.

– Om folk tycker att jag är kontroversiell så blir det debatt! Och då får vi väl hoppas att det kommer nånting gott av det, säger Sonja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.