Bilden är från när björnen härjat loss på sopor i Villanäs. Foto: SVT.

Björnen fortsätter äta sopor: Boende rädda

Uppdaterad
Publicerad

Sopbjörnen som de senaste dagarna härjat i Villanäs utanför Umeå verkar ha bytt område. Under tisdagen skymtades den i Tavlefjärden ett par kilometer öster om Villanäs. Länsstyrelsen följer utvecklingen och säger att det kan bli aktuellt med en insats.

Sandra Olofsson bor 20 meter från där björnen gått lös, i Tavlefjärden.

– Jag hatar björnar och jag är livrädd. Jag har en hund som jag är ute med och jag tänker på det hela tiden. Det gör mig egentligen inget att den är här men jag skulle aldrig i livet vilja stöta på den. Man drar sig kanske från att gå ut och gå, säger Sandra Olofsson.

LÄS MER: Sopkaos efter oönskat björnbesök

En boende såg björnen välta soptunnor på tisdagskvällen och tänker nu kontakta länsstyrelsen.

– Det här är ingen engångsföretelse. Den verkar också bli djärvare och djärvare. Den har lärt sig att det finns mat här, säger Torsten Lindberg, boende i Tavelfjärden.

LÄS MER: Länsstyrelsens tips – så blir du av med björnen

Länsstyrelsen följer utvecklingen kring den sopätande björnen.

– Det här är ett stort problem. Vi håller koll på vad som händer och vi får se om det kan behövas en insats här. Det här är inget beteende man vill ha hos en björn, säger Anna Wenngren. biträdande enhetschef på länsstyrelsen i Västerbotten.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.