Foto: Berno Jonsson, SVT

Sörbyanstalten får mer än dubbelt med platser

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården väljer nu att bygga ut sin verksamhet på 13 platser i Sverige. Bland annat Sörbyanstalten utanför Umeå som får mer än dubbelt så många platser än vad man tidigare har haft.

– Det känns stort och mycket roligt att man väljer att satsa på Sörbyn. Men det innebär också att det blir en hel del jobb och en stor utmaning för oss, säger Heidi Porko som är kriminalvårdsinspektör och ansvarig för verksamheten vid Sörbyanstalten.

Historiskt har man brottats med stor överbeläggning och de intagna fick sova i extra utrymmen och i gymnastiksalen. Anstalten har också haft ett nedläggningshot över sig.

– Men nu får vi börja planera för en utbyggnad istället och vi tror också att det blir nyanställningar, säger Heidi Porko.

Idag är det djurhållning, jordbruk, snickeri och skola där de intagna är engagerade. Sysselsättning som känts meningsfyllt och det har också gett goda resultat för rehabiliteringen av de intagna.

– Det bästa med Sörbyanstalten är kompetensen hos personalen och anstaltsmiljön, men också närheten till naturen och djuren som ger frid och ro, säger Heidi Porko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.