Foto: SVT

Sorsele röstar om vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Idag går Sorseleborna till valurnorna i en ovanlig folkomröstning. Kommunmedborgarna ska nämligen få säga sitt om framtida vindkraftsetableringar i kommunen.

Klockan åtta på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna. Frågan de 2005 röstberättigade sorseleborna ska ta ställning till idag lyder: ”Ska Sorsele kommun tillåta nya vindkraftsparker utöver de befintliga på Blaiken?”

Johan och Frida Karlsson var några av dem som var först på plats för att lägga sin röst.

Vindkraft i Sorsele

– Vi valde nej. Det var inget svårt val. Vattenfall ger tillbaka för lite till kommunen om man nu ska bygga 100 vindkraftverk, säger de.

Gustav Dahlgren tycker inte heller att det var ett svårt val. Han röstade däremot ja.

– Vi behöver alla jobb vi kan få, säger han.

Vad vindkraften ger tillbaka

Och det är just vad en vindkraftssatsning kan ge en glesbygdskommun i form av nya jobb och vilken ersättning bygden får för ingreppen som frågan handlar om. Folkomröstningen kom till efter reaktioner på Vattenfalls planer att bygga 100 vindkraftverk i kommunen. Folkinitiativet och Jonas Forsgren samlade in namn för att få till en folkomröstning.

– Sorsele kommun har gått för fort framåt. Vattenfall har inte ens lämnat in miljökonsekvensbeskrivning, och ändå har kommunen så bråttom, sa Jonas Forsgren till SVT Nyheter Västerbotten då, och manade till eftertanke inför beslut om vindkraft.

Läs mer: Omröstningen på 50 sekunder

Rådgivande omröstning

Folkomröstningen är rådgivande, och kommunen kommer att avvakta valdeltagandet innan det står klart om Vattenfalls planer på nya vindkraftverk blir verklighet innanför kommungränserna eller inte. 

Vid landets första folkomröstning i frågan, i Skurup år 2002, röstade kommuninvånarna nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet